سیم صنایع مفتولی چیست؟ و یا سیم نصب ثابت و یا به اصطلاح رایج بازار سیم خشک ،
عبارت است از سیمی تک رشته که هادی آن از جنس فلز مس می باشد
و عایق به کار رفته در سیم مفتول نیز آمیزه پلیمر PVC از نوع پلیمر PVC/C می باشد .
از سیم مفتول سیم نصب ثابت و یا سیم خشک در سیم کشی داخلی تابلو ها و توزیع کننده های برق استفاده می شود
همینطور از سیم مفتول سیم غیر قابل انعطاف یا سیم نصب ثابت می توان در لوله ها و زیر گچ استفاده کرد .
ولتاژ نامی در سیم مفتول ، ۵۰۰/۳۰۰ ولت در سیم مفتول مقاطع ۵/۰ و ۷۵/۰ و ۱ میلی متر مربع و ۷۵۰/۴۵۰ ولت
برای سیم مفتول با سطح مقطع بیش از ۱ میلی متر مربع می باشد.
نوع فابریک از کشش و نازک گردن میلگرد به دست می آید
نوع غیر فابریک از تسمه فلزی به دست می آید
برای تولید کننده مفتول، شمش مورد نظر را در کوره های از پیش گرم، قرار می دهند و تا زمانی که دما به 1200 درجه سانتیگراد برسد حرارت می دهند. بعد از اینکه شمش کاملا گداخته شد باید به شکل مکانیزه به دستگاه های نورد هدایت شود. تعداد دفعاتی که شمش باید از دستگاههای نورد عبور کند بستگی قطر مفتول مورد نظر دارد. پس از نورد شدن مفتول با استفاده از دستگاه های تولید کلاف توپی می شود.
بعضی از مفتول ها را باید با فلز دیگری روکش کرد. برای مفتول مهم ترین روکش فلز روی با نشان zn است که روکش کاری مفتول گالوانیزه است. این روش پیوسته می باشد و به دو روش گرم و سرد انجام می شود. مفتول که گالوانیزه شود مقاوت خوبی پیدا می کند و به اکسیژن واکنش نشان نمی دهد.
از روکش های دیگری روی مفتول ها استفاده می کنند مثل: روکش مسوار، عملیات انیل، روکش فسفات روی
کشش مفتول فرایندی است که در آن سطح مقطع سیم توسط تعدادی قالب کوچک تر شده و در اصلاح کشیده میشود. و انجام کشش مفتول نیاز به دمای بالایی نداشته و فرآیند کشش در دمای اتاق قابل انجام است. برای شروع کشش باید، ابتدای مفتول با سوهانکاری، چکشکاری، نورد، و سنبهکاری کوچک شود تا بتواند از قالب عبور کند. پس از آن برای ادامه روند کار، مفتول توسط دستگاه کشیده میشود. در انجام این روند حجم مفتول ثابت بوده اما سطح مقطع ان در مراحل مختلف تغییر میکند و در آخر طول سیم نیز افزایش پیدا میکند.
مفتول یک فولاد صاف و صیقلی می باشد که عمر بالایی دارد و مقاومت است. و عموما مقطع آن گرد یا مستطیل است. مفتول ها را به شکل کویل یا کلاف، پیچیده و جا به جا می شود. به این صورت که یک دسته مفتول کویل شده به وسیله ی دو تا چهار تسمه ی فولادی به صورت عرضی بسته و به شکل کلاف منتقل و نگهداری می شود. پیش از اتصال این تسمه، مفتول باید به اندازه استاندارد فشرده شود. مفتول در انواع و اندازه های متفاوتی تولید می شود که از هر کدام به دلیل خاصی استفاده می شود.
در صنعت نساجی، مفتول به عنوان یکی از مواد اولیه مهم استفاده میشود. استفاده از مفتول در نساجی به دلیل ویژگیهای خاصی که دارد. امکانات و طیف وسیعی از الگوها و طرحها را برای تولید پارچههای متنوع فراهم میکند.
مفتول در این صنعت به عنوان نخ اصلی یا نخ فرعی مورد استفاده قرار میگیرد. در بعضی از موارد، مفتول به صورت تنها به عنوان نخ اصلی استفاده میشود .و پارچههایی با بافت چندرشتهای را تولید میکند. در این حالت، رشتههای مفتول به صورت موازی در پارچه تنیده میشوند .و برای ایجاد طرحها و طرحهای پیچیده استفاده میشوند.
زمانیکه مفتول به عنوان نخ فرعی مورد استفاده قرار گیرد. در این حالت، مفتول به عنوان یک عنصر تزئینی در پارچهها مورد استفاده قرار میگیرد. مفتول میتواند به صورت براق یا مات و با رنگهای مختلف در دسترس باشد و به پارچهها جلوهای خاص و زیبا بدهد.
این نوع استفاده از مفتول در پارچههای مختلف از جمله لباسها، تزئینات داخلی و پارچههای تزئینی در صنایع مد و دکوراسیون استفاده میشود.
با استفاده از مفتول در صنعت نساجی، امکان ایجاد طرحها، ترکیب رنگها و ایجاد جلوههای ویژه در پارچهها بهبود مییابد .و تنوع بیشتری در طرحها و طرحهای نساجی فراهم میشود
سیستمهای تعلیق: مفتول در سیستمهای تعلیق خودروها به عنوان فنر استفاده میشود. فنرهای مفتول به صورت پیچیده ایجاد میشوند و برای جذب و کاهش لرزشها و شوکهای حاصل از حرکت خودرو بکار میروند. این فنرها در سیستمهای تعلیق جلو و عقب خودرو، برای ایجاد پایداری و کنترل بهتر در جریان رانندگی استفاده میشوند.
سیستمهای ترمز: در سیستم ترمز خودروها، مفتول در ترمزهای دیسکی و در همبریک ترمز استفاده میشود. این مفتولها برای ایجاد فشار لازم در سیستم ترمز بکار میروند و وظیفه انتقال نیروی فشار ترمز را بین قسمتهای مختلف سیستم ترمز به عهده دارند.
سیستمهای خنککننده: مفتول در سیستمهای خنککننده خودروها نیز استفاده میشود. به عنوان مثال، در رادیاتورهای خنککننده موتور، مفتول برای انتقال حرارت از آب خنککننده به هوا مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی: مفتول در برخی از سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی خودروها نیز به کار میرود. از جمله مثالهایی از این کاربردها میتوان به کابلهای الکتریکی در سیستمهای برق خودرو، سیمهای فیلتر الکترومغناطیسی در سیستمهای رادیو و ارتباطات، و سیمهای گرمایشی در سیستمهای گرمایش داخلی اشاره کرد.
روش تولید مفتول مسوار به این شکل است که در قطر 1.5 تا 9 میلی متر به شکل کلاف و شاخه به صورت قرقره با سطح مسطح تولید می شود.
در صنایع مختلف مانند لوازم برقی و قطعه سازی این محصول مورد استفاده قرار می گیرد. چگونگی تولید این مفتول به این شکل است که همان مفتول آهنی است که در ابتدا اسید شویی می شود و در پایان مرحله کشش و رسیدن میلگرد به سایز مورد نظر وارد دو وان می شود. تا سیم تمیز و آلودگی از بین برود بعد وارد وان سولفات مس می شود. این مفتول در ساخت انواع انواع چوب لباسی, پین, صنایع آشپزخانه, رخت آویز,صنعت خودروسازی, تولید کیف دستی و مسافرتی, ساخت انواع قفس, استفاده می شود.
قیمت مفتول مسوار با توجه به قطر آن که از 0.7 تا 9 میلیمتر و نحوه بسته بندی آن که به صورت کلاف، شاخه و یا قرقرههای مسطح باشد، متغیر می باشد. ضخامت 1.2 میلیمتری تا 6 میلیمتری پرکاربردترین و پر فروش ترین انواع این محصول هستند. خرید مفتول مسوار با توجه به نیاز افراد صورت میگیرد و برای این منظور باید به ضخامت سیم نیز توجه کرد. پیش از خرید جهت استعلام قیمت مفتول مسوار می توانید با کارخانه آژند وایر تماس حاصل فرمائید.
در پایان سیم مسی خوب باید تمیز، براق و عاری از چربی باشد تا بتواندرسانای خوبی باشد همچنین زیر کار مناسبی باشد.
عامل مهمی که در قیمت گذاری مفتول تاثیر دارد، نوع مفتول و روش ساخت آن ها می باشد. در بازار انواع مختلفی از مفتول موجود است. که هر کدام قیمت گذاری متفاوتی دارد. این عوامل تاثیر گذار قیمت مواد اولیه قیمت فولاد و هزینه های سوخت، قیمت سنگ آهن،میزان تقاضا و عرضه، نوسانات ارز و حمل و نقل می باشد که روی قیمت این محصول موثر است. یکی از مهم ترین عوامل برای قیمت گذاری مفتول کیفیت ان می باشد.حتی اگر یکی از استانداردهای کیفیت لازم رعایت نشود مصرف کننده مجبور می شود هزینه اضافی پرداخت کند.
از بهترین و مقاوم ترین مفتول ها می توان به مفتول سیاه اشاره کرد. مفتول سیاه طی یک فرایند سخت و پیچیده تهیه می شود. به شکلی که این سیم ها در دمای بالای ۹۰۰ درجه سانتی گراد داغ شده و به انعطاف پذیری مورد نیاز می رساند. مفتول های سیاه را در بازار می توان به شکل کلاف های پیچیده مشاهده کرد. که به ذلیل راحتی در جابه جایی، به شکل کلاف بسته بندی می شوند. همچنین هر سیم مفتولی با توجه به ضخامتی که دارد، با یک نمره تعریف می شود که شما می توانید با توجه به نیاز خود، مناسب ترین این مفتول را تهیه کرده و مورد استفاده قرار دهید.
مفتول شسته یا “شبکه فلزی شسته شده” یک نوع از مفتول است که با شستشو و پاکسازی از روغن و زنگ موجود در سطح آن، سطحی صاف و بدون زنگ به دست میآید. این فرآیند شستشو با استفاده از روشهای مختلفی از جمله شستشوی مکانیکی و شیمیایی انجام میشود.
مفتول شسته بیشتر در صنایعی مانند صنایع غذایی، داروسازی، پزشکی و صنایعی که نیاز به سطحی صاف و بدون زنگ دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، در صنایع غذایی، مفتول شسته برای تهیه سبد و قفسهای محصولات غذایی، بستهبندی مواد غذایی و پروانههای حمل و نقل مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین، در صنایع داروسازی و پزشکی برای تولید قطعاتی همچون سبد و قفسهای نگهدارنده دارو و ابزارهای پزشکی نیز استفاده میشود.
مزیت مفتول شسته این است که سطح آن بسیار صاف و بدون زنگ است، که باعث میشود برای کاربردهایی که نیاز به سطحی صاف و خالی از زنگ دارند، مناسب باشد. همچنین، به دلیل پایداری و مقاومت بالای آن در برابر خوردگی و زنگزدگی، مفتول شسته در برابر شرایط نامساعد محیطی نیز مقاومت بیشتری دارد.
مفتول توری از رشتههای سیمی تشکیل شده است که به صورت مشبک ساخته شده است. استفاده اصلی مفتول توری در ساختارهای نگهبانی، حفاظتی و تهویه است.
این نوع مفتول از رشتههای سیم ضد زنگ مانند فولاد ضد زنگ یا آلیاژهایی مانند استیلن تشکیل شده است. به دلیل مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی، مفتول ضد زنگ در صنایع مربوط به غذا، پزشکی و فضایی استفاده میشود.
از این مفتول ها جهت بستن دو میلگرد پیش از عملیات بتن ریزی ساختمان استفاده می شود. تا از جابجا شدن میلگرد هایی که با آرایش خاص به صورت افقی و عمودی کنار هم قرار گرفته اند به هنگام بتن ریزی جلوگیری به عمل آید. به عملیات بستن میلگرد ها، یا گره زدن آنها آرماتور بندی گفته می شود. که به وسیله ی انبر انجام می شود. عموما از مفتول سیاه پخته 5/1 تا 4 میلی متر برای گره زدن یا آرماتوربندی استفاده می کنند. هر ضخامت درون این محدوده کاربرد خاصی خودش را دارد.
با در نظر گرفتن شرایط کشور محصولات دچار نوسات زیادی می شوند.
البته شایان ذکر است که قیمت بین المللی آن دارای نوسانات زیادی نمی باشد. اما قیمت داخلی نوسانات بسیار زیادی دارد.
نوع و روش ساخت این محصول مهم ترین علت در نحوه قیمت گذاری می باشد.انواع مختلفی از این مقطع فولادی در بازار هستند.قیمت گذاری آن ها نیز دارای تفاوت است.
البته مواردی مانند قیمت مواد اولیه مانند قیمت سنگ آهن، نوسانات ارز، قیمت فولاد و مواردی مانند هزینه های سوخت، حمل و نقل همچنین میزان عرضه و تقاضا بر قیمت این محصول تاثیر دارد.
استفاده از مفتول مسوار به زمان باستان بازمیگردد. در این دوره، مفتول مسوار برای ساختن زیورآلات، ابزارها و تزئینات مورد استفاده قرار میگرفت. مس به عنوان یک فلز رسانا، مناسب بود تا در ساخت اتصالات الکتریکی و انتقال جریان الکتریکی استفاده شود.
اولین نوشته شناخته شده در مورد سیم در کتاب مقدس آمده است (و آن ها طلا را به بشقاب های نازک زدند و آن را به سیم برش دادند.) با این حال ، اکتشافات باستان شناسی هنر ساخت سیم را مربوط به زمان های بسیار زودتر ، احتمالاً تا ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می داند: یک گردنبند حاوی سیم طلا در مقبره یک فرعون مصری پیدا شد. که حدود ۲۷۵۰ سال قبل از میلاد سلطنت می کرد و جواهرات حاوی سیم وجود دارد زیور آلات ساخته شده توسط آشوری ها در سال ۱۷۰۰ قبل از میلاد.
در دوره قرون وسطی، تکنیکهای پیشرفتهتری برای تولید مفتول مسوار به کار گرفته شد. فرایند ریختهگری و رول کردن مس، امکان تولید مفتول مسوار با اندازه های مختلف را فراهم کرد.
با آغاز انقلاب صنعتی در قرن ۱۸ و توسعه صنایع مختلف، استفاده از مفتول مسوار بهبود یافت. این توسعه شامل بهبود فرآیندهای تولید، بهینهسازی کیفیت و افزایش تنوع محصولات بود.
در قرن بیستم، تحقیقات بیشتری در زمینه تکنولوژی سیم مفتول مسوار انجام شد. روشهای پیشرفتهتری برای تولید مفتول مسوار توسعه یافت و کاربردهای جدیدی نیز برای آن پیدا شد. مثلاً مفتول مسوار به عنوان ماده اصلی در تولید کابلهای برق، سیمهای تلفن، مدارهای الکترونیکی و سیمهای ارتباطی استفاده میشود.
با پیشرفت فناوری و نیازمندیهای جدید، تحقیقات بر روی کاربرد سیم مفتول مسوار ادامه داشته است. بهینهسازی خواص مفتول مسوار، افزایش سرعت انتقال دادهها، کاهش انرژی مصرفی و توسعه فناوریهای نوین مانند شبکههای بیسیم و اینترنت اشیا همچنان مورد توجه قرار میگیرد.
جنس مفتول به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل شامل نوع مواد اولیه استفاده شده در تولید مفتول، قطر مفتول، شکل و سایر خواص مکانیکی آن میباشد. همچنین، مصارف مختلف مفتول نیز میتواند به انتخاب جنس مناسب کمک کند. به عنوان مثال، مفتول های برای استفاده در صنایع مختلف مانند خودروسازی، ساختمان سازی و صنایع دریایی باید دارای خواص مکانیکی و شیمیایی مناسبی باشند. در نتیجه، انتخاب جنس مناسب مفتول باید با توجه به نیازهای خاص هر کاربری انجام شود.
اندازه گیری قطر مفتول
قطر مفتول معمولاً با استفاده از یک کولیس اندازه گیری می شود. برای اندازه گیری قطر مفتول، فک های کولیس را در مقابل یکدیگر قرار دهید تا دورترین نقاط مفتول را لمس کنند. سپس، مقیاس کولیس را بخوانید تا قطر مفتول را به دست آورید.
قطر مفتول همچنین می تواند با استفاده از یک ورنیه اندازه گیری شود. ورنیه یک ابزار اندازه گیری است که دارای یک مقیاس متحرک است که برای اندازه گیری ابعاد کوچک استفاده می شود. برای اندازه گیری قطر مفتول، ورنیه را در مقابل مفتول قرار دهید تا دورترین نقاط مفتول را لمس کند. سپس، مقیاس ورنیه را بخوانید تا قطر مفتول را به دست آورید.
اندازه گیری وزن مفتول
وزن مفتول معمولاً با استفاده از یک ترازو اندازه گیری می شود. ترازو یک ابزار اندازه گیری است که برای اندازه گیری وزن یک شی استفاده می شود. برای اندازه گیری وزن مفتول، مفتول را روی ترازو قرار دهید و وزن آن را بخوانید.
وزن مفتول همچنین می تواند با استفاده از یک دستگاه وزن الکترونیکی اندازه گیری شود. دستگاه وزن الکترونیکی یک ابزار اندازه گیری است که برای اندازه گیری وزن یک شی با استفاده از یک سنسور الکترونیکی استفاده می شود.
کاربردهای مفتول PVC
1-لولهها: PVC به عنوان یک جایگزین مناسب برای لولههای فلزی در کاربردهای آب و فاضلاب استفاده میشود. این لولهها مقاومت شیمیایی و ضد خوردگی بالایی دارند.
2-قالببندی: PVC به عنوان مادهای قابل انعطاف، در قالببندی سازههای بتنی و مصالح ساختمانی استفاده میشود. آنها به عنوان قالبهای مؤقت برای ریختهگیری بتن استفاده میشوند.
3-صنعت الکتریکی و الکترونیکی: PVC به عنوان عایق الکتریکی و مادهای ایزولاسیون در سیم و کابلهای الکتریکی، کابینتهای الکتریکی، لوحهای مدار چاپی و سایر محصولات الکترونیکی استفاده میشود.
4-مصالح ساختمانی: PVC به عنوان مادهای مقاومتوقف شدم. کاربرد مفتول PVC در مصالح ساختمانی شامل کفپوشهای PVC، پنجرهها و دربهای PVC، سقفهای کاذب PVC و تختههای دیواری PVC میشود. این محصولات به عنوان جایگزینی سبکتر و مقاومت بالاتر برای مصالح سنتی مانند چوب و فلز در صنعت ساختمان استفاده میشوند.
ویژگیهای مفتول PVC:
1-مقاومت شیمیایی: PVC مقاوم در برابر اکثر مواد شیمیایی است و در برابر اسیدها، قلیاها و مواد شیمیایی دیگر که در برخورد با سازهها و مصالح ساختمانی ممکن است وجود داشته باشند، مقاوم است.
2-مقاومت الکتریکی: PVC خواص الکتریکی مناسبی دارد و عایق الکتریکی خوبی است. این ویژگی آن را برای کاربردهای الکتریکی و الکترونیکی مناسب میکند.
3-انعطافپذیری: PVC انعطافپذیری خوبی دارد و میتوان آن را به راحتی به شکلها و اشکال مختلف انبوه کرد. این ویژگی آن را برای استفاده در قالببندیها و لولهها مناسب میسازد.
4-مقاومت مکانیکی: PVC مقاومت مکانیکی خوبی دارد و میتواند بارهای ثقلی و فشار را تحمل کند. این ویژگی آن را برای استفاده در سازههای سبک و منبعهای آبیاری مناسب میکند.
در پروژههای ساختمانی، استفاده از مواد ساختمانی مناسب و صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است. از مواد پرکاربرد در این حوزه، میتوان به میلگرد و مفتول اشاره کرد،ه هرچند بنظر میرسد این دو ماده به هم شباهت داشته باشند، اما ویژگیها و کاربردهای آنها تفاوتهای مهمی دارند.
میلگرد:
میلگرد یک نوع فلزی است که در قطاع ساختمانی بسیار استفاده میشود و به صورت استوانهای با قطرهای مختلف در دسترس است. میلگرد از فولاد ساخته شده و دارای خصوصیاتی مانند مقاومت بالا در برابر فشار و کشش، انعطاف پذیری و عمر طولانی است. میلگرد در ساخت و ساز برای ایجاد ستونها، بالکنها و اتصالات استفاده میشود. همچنین، در تأسیسات برقی و سیستمهای حفاظتی نیز کاربرد دارد.
مفتول:
مفتول نیز مادهای فلزی است که در پروژههای ساختمانی استفاده میشود. این ماده از فلزها با قطر کمتر و به صورت پیچیده و مشبک تشکیل شده است. مفتول از فولاد، آهن، مس و آلومینیوم ساخته میشود و به دلیل طرحهای مشبک، دارای خصوصیاتی مانند انعطاف پذیری، تهویه هوا و نفوذ نور است. مفتول در پروژههای ساختمانی برای ساخت حفاظتها، دریچهها و تزیینات استفاده میشود.
تفاوتها: